top of page
Foto Frederike roze zwart_edited_edited.jpg

Hallo!

Ik ben Frederike Proost, de vrouw achter de kunstwerken die je hier kunt vinden. 

Vanaf mijn jeugd ben ik al graag creatief en kunstzinnig bezig geweest. Ik tekende graag en maakte boekjes die je kon bestellen. Als tiener ontdekte ik, dat het vak tekenen een van mijn lievelingsvakken was. Een tekenleraar spoorde me aan om ermee verder te gaan. Ik dacht daarna serieus na over de kunstacademie als vervolgopleiding, maar toch heb ik uiteindelijk voor iets anders gekozen. Toch heb ik hier later altijd spijt van gehad. “Maar ja, te laat”, dacht ik dan. Wel had ik in de loop der jaren creatieve perioden. En toen doofde mijn verlangen na een aantal jaren uit.

Tot iemand mij lang daarna zei: “Waarom ga je toch niet weer eens creatief aan de slag?”. Dat deed ik en toen kreeg ik de smaak te pakken. Net als in mijn kindertijd. Daarna heb ik een opleiding bij Vrije Academie ‘t Pad gevolgd. Dit waren hierna voor mij vijf intensieve en boeiende studiejaren. Dat heeft me veel gebracht: zelfinzicht en persoonlijke groei als mens, en daarbij een stevige kunstzinnige ontwikkeling. Ik heb de opleidingen tot Coach Beeldend en Holistisch Beeldend Kunstenaar gevolgd, en dat heeft de kunstenaar in mij naar boven gehaald, maar vooral de echte authentieke Frederike.

  • Instagram

 

 

 

 

 

Mijn werk vertelt over emoties. Ik heb in de loop der jaren geleerd om mijn eigen emoties serieus te nemen en deze te omarmen. Alles mag er zijn, zelfs het meest heftige.

Ik heb een innerlijk proces doorgemaakt van groei, heling en zelfacceptatie, en daardoor ben ik nu een kunstenaar die emoties wil uitbeelden en uitdrukken. Ik wil op die manier aan de kijker laten zien dat emoties er mogen zijn.

Authenticiteit is voor mij ook belangrijk. Ik hecht geen waarde aan oppervlakkigheid, ik wil de diepte in. Dit komt ook, omdat ik inmiddels durf af te dalen naar de diepere lagen in mezelf. Het gaat mij dus niet om de oppervlakte, maar om wie ik zelf ten diepste ben. Dat boeit mij ook bij de ander. Wie ben ik echt en wie is de ander echt, dat is wat mij fascineert.

Mijn manier van werken is vanuit gevoel. Dat is de basis. Van daaruit ontstaan vaak allerlei ideeën. Dit gevoel kan met vroegere ervaringen te maken hebben of juist met iets in het hier en nu. Ook gevoel van een ander kan mij inspireren. Ik word dan bijvoorbeeld door een ander geraakt. De ontstane ideeën schets ik en hiervan maak ik grotere voorstudies, die ik naderhand uitwerk op een groot doek.

Het materiaal dat voor mij hierbij past is houtskool. Ik vind dit allereerst prettig materiaal en ik kan dit bovendien inzetten om het beeldelement toon te gebruiken, dat voor mij een belangrijk onderdeel is in mijn werk.

Artist statement

bottom of page